torsdag den 30. juni 2011

Fransk estragon

Artemisia dracunculus
Er det ikke sandt hvis jeg påstår at ’vi’ har den i haven, men sjældent får den brugt?
Og hvad bruger vi den til, hvis vi bruger den? Jeg har ind i mellem krydderurter med på plantemarked. En kunde spurgte mig, hvad man brugte Fransk estragon til. Lidt pinligt, for det eneste jeg kunne komme på i farten var FISK!!Jeg syntes det er en flot plante i sig selv, men siden det spørgsmål er jeg begyndt at kigge lidt nærmere på den. Plukker man friske skud og nuldre den i mellem fingrene, dufter den af lakrids. Tørret dufter den svagt af lakrids. Summa sumarum er dens smag kraftigst når den er frisk, som de fleste andre krydderurter!

TEST:
1 stk ristet flyte flækkes og smørres godt ind i mayonaise. (svineri men lækkert!)
Frisk klippet Estragon ovenpå. Og en dejlig nyrøget pebber makrel oven på igen, evt. lidt tomat også.
Det smagte rigtig godt J Den kan sikkert bruges på samme måde sammen med andet pålæg. Det skal prøves hen over sommeren.


YSusanne Irming

7 kommentarer:

 1. Tak for tipset. Jeg bruger den heller ikke så ofte, så når jeg ind imellem støder på en opskrift, hvor den skal bruges har jeg svært ved at dosere mængden. For meget er ikke godt ;-)
  Fluten skal jeg også smage. Det lyder lækkert :-)

  SvarSlet
 2. Den franske esdragon er skøn og kan slet ikke sammenlignes med den russiske. Jeg har været heldig med at få den til at overvintre i drivhuset, men troede her i foråret, at den var frosset ihjel - men heldigvis ikke.

  Vi bruger den i hjemmelavet bearnaise sauce, hvor den smager fortrinligt. Derudover rører vi smør med esdragonen og andre krydderurter og smørere det ud på en oksesteg - det giver en dejlig sprød skorpe og smag til stegen. Har også prøvet at krydre en svinemørbrad med den og med god held. Det var et par eksempler på, hvad vi bruger denne dejlige krydderurt til :-)

  SvarSlet
 3. Hej Ina. Det er sandt. Den skal bruges 'med let hånd'. Kom til at tænke på at den nok også vil være god i urte te - frisk klippet.

  Hej Susanne. Dejligt med tips og opskrifter. Tak for det. :O)
  Jeg lader min stå ude i bedet. Hvis den er frostfølsom, ved den ikke noget om det ;O)
  Den Russiske har jeg også haft, men gider den ikke rigtig. Jeg syntes heller ikke den er så smuk som den Franske.

  SvarSlet
 4. Dejligt med nogle tips til brugen af fransk estragon, som også er en af beboerne i mine højbede. Og godt at høre, at der er en god chance for at den kan overleve de danske vintre :-)

  SvarSlet
 5. Du kan også bruge den til kylling, og jeg mener også at have ser estragoneddike i handlen flere gange.

  SvarSlet
 6. Hej Signe. Jeg ved godt at det forlyder at Fransk estragon fryser væk i vinteren, men min har altså overlevet ude - og det var denne vinter. Det skal så lige tilføjes at den har stået i sandjord!

  SvarSlet
 7. Hej Diane/Frøskuffe. Dvs. at den kan bruges til ALT....og at vi bare skal gøre det ;O)

  Jeg har selv lavet estragon eddike...og haft det stående i åevis uden at bruge af det! Hos mig bliver krydder eddike mest brugt til pynt...jeg er mest til citroner :O)

  SvarSlet