onsdag den 19. januar 2011

Perilla – meget mere end en krydderurt.Perilla er en helt ny plante i min haven, som jeg ikke har hørt noget om, eller set før foråret 2010. Den blev købt på et plantemarked på grund af dens bladfarve – rødbrun/mørkebrun. Jeg har læst mig til at den også findes i helt grøn farve.


Jeg plantede den i krydderurtebedet, for jeg fik at vide at det er en krydderurt. Hele sommeren igennem gik jeg og lurede på planten, som blev størrer og størrer. Jeg spærrede øjnene op en ekstra gang, for hvor var den bare pragtfuld. Bladene er lidt frynsede og farvespillet er intet mindre end fantastisk. Bladene får en farve blanding af brun, sort, lilla og grønlige nuancer. Jeg tror egentlig jeg vil kalde den for en synsmæssig oplevelse som er svær at beskrive med ord! Det er simpelthen en plante man skal opleve med egne øjne.

Den skulle kunne spises. Jeg har nippet lidt til bladene, men ved ikke lige hvad jeg syntes om smagen, eller hvordan jeg skal bruge den i maden? Jeg vil æde min game hat på at den bruges flittigt i det Japanske køkken! Jeg ved det ikke med sikkerhed, det er bare en fornemmelse jeg har.


Mine øjne ser intet mindre end en smuk plante som giver en masse muligheder i sammensætning af spændende blade og farvekombinationer i bedene med Perilla, for ikke at tale om mulighederne i buketter.

Jeg spejder efter blomster på planten, for at se om ikke det skulle være muligt for mig at tage frø. Den får de fineste små lyselilla læbeblomster , men desværre så sent ud i efteråret, at frøene ikke når at modne inden det kolde vejr sætter ind. Jeg tror selv på at, det er på grund af det kolde og sene forår vi havde i 2010. Et lidt varmere forår og en knap så tør sommer ville måske have betydet tidligere blomstring og mulighed for frøsamling. Det vil vise sig, hvis vejret arter sig dette år - 2011, og den ikke er afgået ved døden. I det tilfælde håber jeg det lykkes mig at få fat i planten igen – eller i sidste ende købe nogle frø.


Tilfældigvis opdagede jeg at de stængler jeg har sat i en vase, har sat rødder, så det er jo muligt at stiklingeformere den. Så ved jeg så meget! Planten er gravet op, sat i en potte, klippet tilbage og sat i drivhus, da den er frost følsom. Jeg har dog min tvivl om at den overlever i den vinter vi har været igennem, med minus grader helt ned på 17, selv om den er i drivhus og står beskyttet.

YSusanne Irming

1 kommentar:

 1. Hej
  Jeg søgte efter Perilla på Google og så din side. Planten er åbenbart god mod allergier. Her er et link til en side.
  http://www.lenesterapi.dk/index.php?menu_id=231

  Mvh
  Lise

  SvarSlet