mandag den 24. januar 2011

Salvie


Salvie er jo en krydderurt. Man skulle tro at jeg spiser masse vis af salvie, med alt den salvie jeg har i haven. Faktisk spiser jeg næsten aldrig salvie, og hvis jeg endelig bruger den i madlavningen er det bare et par enkelte blade. Smagen er så kraftig, at den overdøver alle andre smagsoplevelser.

Salvia officinalis

Jeg startede som de fleste med den almindelige staude salvie. Flotte søvgrønne blade og de smukke blomster stande som passer ind i de fleste buketter, både med og uden blomst. Senere er der kommet lidt flere ind i haven.

Rødbladet salvie

Lige nu har jeg et par foretrukne. Jeg ved der findes mange flere. De har vundet mit hjerte fordi, de giver staudebedet et pift, både før og efter blomstringen. Den tiltrækker diverse små flyvende insekter, og det er mad til alle de fugle som bor i kroge og skjul rundt omkring i have. Den er kort sagt med til at holde gang i det ’naturlige kredsløb’.
Salvia officinalis ‘Tricolor’




Jeg har været overbevist om at salvien var vinterhårdfør, men har måtte gøre den bitre erfaring at, de sidste meget kolde vintre kan gøre det af med den. Jeg har mistet både den rødlilla og den trefarvede. Heldigvis findes der noget så fantastisk som plantemarkeder. Her anskaffer jeg så at sige alle mine planter til meget favorable priser.


Salvia officinalis ‘Icterina’ Den er frostfølsom. Jeg sætter den i krukke og vinteropbevare den i drivhus vinteren over.


Der er skrevet en masse om salvie. Camilla Plum har en rigtig fin beskrivelse her. Så jeg vil bare nøjes med at sprede begejstring og opfordre til at få den ind i haven. Enten som krydderurt eller som kontrast plante i haven, især hvis du pusler med sammensætning af farver og former i dine staudebede.
YSusanne Irming


2 kommentarer:

  1. Fedt med en blog om krydderurter - nogle af mine fortrukne planter i haven, som bare skal være der til pryd og nytte:-)

    Salvien er også en af dem, der bare skal være i "krydderurtesamlingen". I øjeblikket har jeg kun den almindelige. Jeg har haft den røde også, men den er desværre gået til en vinter.

    Jeg bruger heller ikke salvien så ofte i madlavningen, men indimellem kan jeg finde på at bruge den til urtete - den skulle efter sigende have en rensende virkning, men må ikke anvendes over længere tid!

    SvarSlet
  2. Hej Susanne.

    Sidste år mistede jeg den røde og den tre farvede. Jeg havde været så smart at tage stiklinge af den røde, og sat den i drivhus. Den tre farvede jagtede jeg på forårets plante marked - og fandt den heldigvis :O)

    Og nu husker jeg ikke om jeg også fik taget stiklinge i efteråret?? Ellers må jeg på jagt endnu en gang :O)

    SvarSlet